Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 07:12

Nova Pars Festival Reloaded - Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ για όλες τις τέχνες στο θέατρο Altera Pars

Written by
414
Nova Pars Festival Reloaded - Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ για όλες τις τέχνες στο θέατρο Altera Pars

Nova Pars Festival Reloaded

Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ για όλες τις τέχνες στο θέατρο Altera Pars 

Το Nova Pars Festival δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε για εμάς, ούτε για τις θεατρικές νύχτες της πόλης. Αντιθέτως, από το 2008 φιλοξένησε πολυάριθμες θεατρικές ομάδες και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, τη δική τους σκοπιά πάνω σε νέους και παλιούς καλλιτεχνικούς κώδικες.. Φέτος το φθινόπωρο, μετά τα τελευταία ταραγμένα χρόνια, γεμάτα «κρίσεις» κάθε είδους, και με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων ύπαρξής του, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars αναβιώνει το Nova Pars Festival, με σκοπό να ανοίξει πάλι τις πόρτες του σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις κάθε είδους. Έτσι, προσκαλεί καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών (θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, video art, video animation) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του '22. 

Κόντρα σε κάθε τι που στάθηκε εμπόδιο στην καλλιτεχνική δημιουργία, με πάθος, εξωστρέφεια και αγάπη για κάθε μορφής τέχνη, σας περιμένουμε να αναβιώσουμε όλοι μαζί τις νύχτες στο Altera Pars. 

Σκεπτικό 

Σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας και οι καλλιτέχνες καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε την τέχνη και την ταυτότητα μας μέσα σ' ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να εφεύρουμε νέους κώδικες επικοινωνίας με τον κόσμο, να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα και τεχνικές, να πειραματιστούμε με το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας της τέχνης και ειδικά της τέχνης που λαμβάνει χώρα στο φυσικό χώρο και προϋποθέτει τη ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό. 

Με αυτό το σκεπτικό, το θέατρο Altera Pars προσκαλεί καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και πεδία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να συμμετάσχουν στο Νova Pars Festival. 

Η θεματική του Φεστιβάλ αφορά στη «Νέα Πραγματικότητα» που πολύ γρήγορα βλέπουμε να διαμορφώνεται γύρω μας. Πώς μορφοποιείται αυτός ο νέος κόσμος; Τι προσδοκίες έχουμε εμείς ως άτομα και ως κοινωνίες από αυτόν; Και πώς μπορούμε να παρέμβουμε συλλογικά και δραστικά στη διαμόρφωσή του; Πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή και οικονομική κρίση, κοινωνικά κινήματα, ψηφιοποιημένη οικονομία, είναι όλα όψεις-φαινόμενα της νέας πραγματικότητας της οποίας την έλευση επέσπευσε η πανδημία. 

Συνήθειες νέες έρχονται, παλιές εξαφανίζονται, ιδέες καινούργιες εδραιώνονται, παλιές εγκαταλείπονται και άλλες αγωνίζονται να γεννηθούν και να προσφέρουν όραμα και διέξοδο. Ως καλλιτέχνες επιθυμούμε να ανοίξουμε το διάλογο αυτό στην κοινωνία, πιστεύοντας πως η τέχνη πάντα αποτελούσε όχι μόνο καταφύγιο των ανθρώπων σε δύσκολες στιγμές ή μέσο έκφρασης, αλλά ορμητήριο οραματισμών για το μέλλον και τόπο ζύμωσης ριζικών αλλαγών προς όφελος των κοινωνιών.

Διαδικασία 

Οι ομάδες/ καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα «ΝOVA PARS FESTIVAL 2022» έως την Παρασκευή 29/7/2022. Οι καλλιτέχνες δύνανται να προτείνουν είτε έτοιμα projects που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν και εμπίπτουν στη θεματική του Φεστιβάλ, είτε νέα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. 

Στις προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: 

σύντομη περιγραφή του πρότζεκτ, 

ονόματα συντελεστών και συμμετεχόντων, 

παρουσίαση της ομάδας / καλλιτέχνη που υποβάλλει την πρόταση, 

διάρκεια παρουσίασης (για χορευτικές, θεατρικές, μουσικές παραστάσεις η διάρκεια δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 70 λεπτά), 

οπτικοακουστικό υλικό του προτεινόμενου project, εφόσον αυτό υπάρχει. Σε περίπτωση που οι προτάσεις αφορούν σε work in progress projects και δεν έχουν οπτικοακουστικό υλικό διαθέσιμο, προτρέπονται να στείλουν υλικό που θεωρούν αντιπροσωπευτικό από προηγούμενες δουλειές τους. 

Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν έως τέλος Ιουλίου. 

Πληροφορίες: 

Θέατρο Altera Pars 

Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός 

T. 2103410011 (17.00-21.00) 

ή μέσω mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

www.alteraparstheater.gr

Read 414 times

Latest from apostaktirio team