Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 09:15

Διεθνές συνέδριο: "Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή" - Δήμος Καλαμαριάς και Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Written by
411
Διεθνές συνέδριο: "Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή" - Δήμος Καλαμαριάς και Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή
Διεθνές συνέδριο
του Δήμου Καλαμαριάς και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού
6 - 9 Οκτωβρίου 2022
 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα τιμήσουν το ιστορικό γεγονός με τη διοργάνωση του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή», στις 6 - 9 Οκτωβρίου 2022, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.  

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Καλαμαριά σε δύο αίθουσες, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής». Θα περιλαμβάνει 22 συνεδρίες, τρεις στρογγυλές τράπεζες, τέσσερις κεντρικές ομιλίες και ξενάγηση στον Μνημονικό Τόπο του Απολυμαντηρίου Καλαμαριάς και στην Έκθεση «Αναμνήσεις Μικρασίας» (Πολυχώρος Τέχνης Remezzo) στην παραλία Αρετσούς.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια πoυ γίνονται πανελλαδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο οποίο συμμετέχουν 108 καταξιωμένοι και νέοι μελετητές διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Τουρκία, Γαλλία, Τσεχία). Θα εξεταστούν διαφορετικές όψεις της άφιξης και ενσωμάτωσης του μικρασιατικού, ποντιακού, θρακικού ελληνισμού, θα αναδειχθούν νέα ερευνητικά ζητήματα και αρχειακές πηγές. Ταυτόχρονα θα τεθούν ερωτήματα για τη σημασία της επόμενης ημέρας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπό το πρίσμα των διαμορφούμενων υπό τις νέες συνθήκες ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της προσφυγικής εμπειρίας στη Ευρώπη και την Ασία κατά τον 20ο αιώνα.

Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στους συνδέσμους (link):

https://cloud.modnet.gr:3010/d/s/qURTrW5dgBWIQo5TIKebwUhJZeJ5mBZ9/dv7XNsCka2WkufA_bBGuKE3Nezafm1LB-87HABax43Ak

και   https://tinyurl.com/iapekal

Το συνέδριο θα γίνει με φυσική παρουσία και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάνοντας «κλικ» στους παρακάτω συνδέσμους (link):

https://www.youtube.com/channel/UCCRMLZkJ3m5IplT45Nl7t3Q

https://www.facebook.com/100064862913232/videos/596164568918759 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Α.Π.Ε
ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ

                                                                     

Read 411 times

Latest from apostaktirio team